Op 24 april 2014 werd de eerste expositie op de Kunstmuur van It Maskelyn geopend door Houkje Rijpstra, wethouder van cultuur van de gemeente Tytsjerksteradiel.

De commissie Kunstmuur, onderdeel van de Culturele Commissie, die de exposities in It Maskelyn organiseert, richt zich bij het opzetten van exposities vooral op het tonen van het werk van beeldend kunstenaars en vormgevers uit Fryslân. We beginnen met het tonen van werk van beeldend kunstenaars en vormgevers uit de eigen omgeving, namelijk Noordoost Fryslân. We willen een plek worden waar de inwoners van deze regio met plezier komen om kunst te bekijken en waar beeldend kunstenaars en vormgevers graag exposeren.
_DSC9955

 

Welke kunstenaars exposeerden tot nu toe?

Van eind april tot half juli 2014 exposeerde Marian Hulshof uit Hurdegaryp in It Maskelyn. Deze tentoonstelling werd door het publiek heel positief ontvangen. Meer voorbeelden van haar werk zijn te zien op www.marianhulshof.nl.

Joop Zwart was de tweede kunstenaar uit Hurdegaryp die in november en december 2014 exposeerde. De reacties op deze tentoonstelling waren gemengd vanwege het thema van het werk van Joop, namelijk oorlog en geweld, maar het werk zette de bezoekers wel aan tot nadenken.

In april, mei en juni van 2015 exposeerde Jan Jansma uit Damwâld zijn landschappen, vooral van het Wad en zijn portretten van vogels in It Maskelyn. Ook deze tentoonstelling werd positief ontvangen. Meer voorbeelden van zijn werk zijn te zien op www.janjansma.nl.

Van 6 november tot en met 18 december 2015 exposeerden Maartje Roos, Hurdegaryp, en Gosse Koopmans uit Eastermar met foto’s en schilderijen in It Maskelyn. In deze expositie reageerden zij op elkaars werk. In het programma ‘Op en Út’ van Omrop Fryslân werd aandacht besteed aan deze expositie. Meer werk van deze kunstenaars is te zien op www.gossekoopmans.nl

Van 8 april tot en met 31 mei 2016 exposeerde Joke Stapensea etsen over Mata Hari. De opening en de tentoonstelling werden goed bezocht, de bezoekers hadden veel waardering voor dit bijzondere werk.

Van 10 oktober tot 17 december 2016 exposeerde Rein Halbersma uit Kollum zijn schilderijen van paarden en landschappen. De bezoekers aan It Maskelyn waren lovend over zijn werk.

Truus Klooster uit Leeuwarden exposeerde van half februari tot eind maart 2017 met een soort overzichtstentoonstelling. Tijdens en na de opening was er veel belangstelling voor haar werk.