Evenementen in It Maskelyn

02oktober
2017

Expositie Linus Harms

maandag 02 oktober 2017 - vrijdag 22 december 2017 – 00:00

Tashar KadanyaVan 2 oktober 2017 tot 22 december 2017 exposeert fotograaf Linus Harms in It Maskelyn.
Openingstijden: Maandag t/m donderdag 9.00-12.00, 13.00-17.00, 19.00-23.00 uur. Vrijdag,zaterdag en zondag alleen bij activiteiten geopend. info 0511-472126.

Van klassieke reportagefotografie tot modern studiowerk; het werk van Linus Harms (Vlaardingen, 1957) is niet gemakkelijk onder één noemer te vangen. Nog opgeleid in de ‘analoge tijd’ beheerst hij een breed scala aan fotografische technieken. Techniek is voor hem echter nooit een doel; in het beeld moet daarvan zelfs zo min mogelijk zichtbaar zijn.
Onder de titel “faces & places” toont hij een selectie uit het werk dat hij maakte tijdens zijn reizen en zijn werk voor diverse hulporganisaties.
Met ‘Genesis – werk in uitvoering’, exposeert hij een serie in de studio gecreëerde landschappen. Hierin speelt hij met het thema van de maakbare natuur. In deze ‘verbeelde’ landschappen zijn steeds sporen van beschaving zichtbaar, als tekenen van de strijd tussen cultuur en natuur. Het motief bij het maken van deze serie is tweeledig: enerzijds is er het ingrijpen van de mens in de natuur, anderzijds beoogt de serie te laten zien hoe de natuur terug vecht.     Door het in de studio creëren van een zo realistisch mogelijk landschap ontstaat er onvermijdelijk een wat kunstmatig beeld. In miniatuur uitgevoerd, roepen de landschappen al snel vragen op: is dit wel echt? Zie ik wat ik denk te zien? Bij de uitvoering van dit project streeft hij ernaar het gebruik van Photoshop en digitale manipulatie tot een minimum te beperken. Door met handgemaakte voorwerpen en werkelijk bestaande (natuurlijke) materialen te werken, tracht hij een ál te gelikt beeld te voorkomen. Zo creëerde hij met honderd kilo zand een woestijn, bestaan zijn luchten uit louter licht en maakt hij waterdamp met een espressomachine.
Soms refereren zijn beelden aan een bestaande werkelijkheid, een andere keer is duidelijk dat wat we zien niet kán bestaan.
Linus Harms wordt veel gevraagd om zijn portretten: naturel, sober en intens, veelal op locatie gemaakt.
Ook is hij docent aan de Kunstacademie Friesland. Momenteel werkt hij samen met beeldend kunstenaar Sjoukje Iedema aan de serie “wat foarôf gie” een project in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. www.linusharms.nl.

 

20oktober
2017

Bennie Huisman met ‘De lange weg naar Berlijn’

vrijdag 20 oktober 2017 – 20:00

index

Bennie Huisman, De lange weg naar Berlijn.
Berlijn is nu een magneet, voor mensen uit de hele wereld, voor toeristen en deren, die er willen wonen, werken of studeren. Bennie Huisman reisde de afgelopen jaren vaak naar de stad, verdiepte zich in het roerige verleden en zag, te voet of op de fiets, een stad van nu in gesprek met toen. Eine Stadt erinnert sich…

Hij schreef een bundel met verhalen, van de trage fietsreis er naar toe, van ervaringen en ontmoetingen onderweg. Met mensen van nu en met sporen van het verleden, waarvan de wonden nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn.

Maar dat is maar de helft van het verhaal.  Want hoe wordt iemand een reiziger, zanger en schrijver? Welke zoektocht brengt een jongen uit het Friese waterland zoveel jaren later in Berlijn? Dat is niet alleen een reis langs plekken, maar ook langs liedjes & verhalen uit een leven.

21oktober
2017

Modelbouw Dag

zaterdag 21 oktober 2017 – 12:00 - 17:00

09

Op zaterdag 21 oktober is weer een Modelbouw Dag gepland. Alweer voor de 8e keer. Wat begon als een leuke dag voor een aantal bouwers bij elkaar, is gegroeid naar een leuke dag voor zo’n 40 bouwers die samen komen om elkaar weer eens te zien, spreken en om te zien waar ze mee bezig zijn. Het is altijd de insteek geweest om ‘onze’ hobby te showen aan publiek en liefhebbers. Van 12:00 tot 17:00 bent u van hart welkom om de modelbouw (weer) te ontdekken. Er zullen dus zo’n 40 bouwers hun kunsten tonen op modellen in aanbouw. Er zullen vele modellen te zien zijn op de showtafels. Daarnaast hebben we als bouwers afgesproken om modellen te maken (of die zijn reeds gemaakt) die een dierennaam hebben, bijvoorbeeld een Mustang. Dat is een paard, maar ook een auto of een vliegtuig. Het thema heeft als naam ‘Beasts of nature’ gekregen. Zo hopen we een leuke ‘dierentuin’ te kunnen tonen.
Verder hebben we voor de kids een kids-corner. Ieder kind van de basisschool mag een bouwpakket uitzoeken en deze kan onder ‘kundige’ begeleiding in elkaar gelijmd worden. Het resultaat mag je meenemen naar huis, zodat je hem thuis mooi op kunt verven. Het liefste zien we natuurlijk dat je vader, moeder, opa of oma meeneemt om je te helpen, want zeg nou eerlijk (papa):  ‘Dat heb jij vroeger toch ook wel eens gedaan?’

02november
2017

Tryater spilet ‘Wat jo wolle (net Shakespeare). De ideale teaterjûn.

donderdag 02 november 2017 – 20:00 - 22:00

 Wat jo wolle (gjin Shakespeare). De ideale teaterjûn.

Tryater -Wat jo wolle - liggend LR © Maarten van der WalYn in tiid dat alle mieningen telle en se hieltyd hurder tsjin mekoar opbotse, komt Tryater mei in passend antwurd: in jûn dêr’t elkenien krijt wat hy of sy graach wol!
Tryater makket de ideale teaterjûn. Nóch mear as oars wurdt alles yn it wurk setten om it publyk it nei it sin te meitsjen. De ultime romantyske leafdessêne, in klucht mei doarren, in Fryske poëzyfoardracht of spektakel; alles is mooglik. It publyk kin foarôf oanjaan wat it graach sjen wol; de akteurs sille it spylje. As út in toverdoaze wurde de sênes delsetten. It wurdt firtuoas, lykas in revu dêr’t fan alles yn foarby komt.
Ynspirearre troch alle opfettingen en ideeën fan it publyk giet Tryater foar in ûnferjitlike jûn teater. Smout en smûk. En as it oan ús leit, komt dy ferlotting (mei ‘fette’ prizen) yn it skoft der ek.
‘All the world ‘s a stage and all the men and women merely players.’ (toch noch Shakespeare J)

Konsept en regy         Tatiana Pratley
Skriuwer                     Wessel de Vries
Spilers                         Lourens van den Akker, Aly Bruinsma, Nynke Heeg en Ali Zijlstra
Foarmjouwing            Sacha Zwiers
Muzyk                         Hilbrandt

04november
2017

Handwerkbeurs ‘Hân Makke’

zaterdag 04 november 2017 – 10:00 - 17:00

2013-06-25-21.27.04
Zaterdag 4 november 2017 alweer de 3e handwerkbeurs van Hân Makke in
it Maskelyn. De markt begint om 10 uur en duurt tot 17 uur. De toegang is gratis.
Op de markt vindt u circa 25 kramen met prachtige handgemaakte producten,
heel geschikt om iets te kopen voor de aankomende feestdagen in de maand december.
Meer informatie vindt u op de Facebookpagina van Hân Makke.

10november
2017

Pieter Jouke met ‘Dingen die ik dacht’

vrijdag 10 november 2017 – 20:00

img2873_31Soms denk je dingen voor een tijdje en dan blijkt het helemaal niet waar te zijn”. “Of juist wel.” Pieter dacht heel veel en zal je vertellen wat er overeind is gebleven van al die gedachten. Dat doet hij met gevoel voor absurditeit, hogere associatiekunde en met liefde voor het gesproken woord.   Soepel en ontspannen. Met vaart en intelligentie. Hij laat je luisteren, nadenken en keihard lachen.

18november
2017

Grytz & Grize

zaterdag 18 november 2017 – 20:00

DSC_1254

De optredens van Grytz & Grize zijn energiek en veelzijdig. Het draaiend rad, De Grisel, zorgt ervoor dat mensen betrokken zijn bij het optreden. Er wordt een zwieper aan het rad gegeven, waar zo’n 80 liedjes uit het repertoire op staan. Het duo zet het nummer in waar het rad stopt. Een greep uit het repertoire: Elvis Presley, Tina Turner, the Beatles, maar ook Adele, Jason MrAz en Amy Winehouse. Het repertoire wordt altijd aangepast aan de gelegenheid en het publiek, en is bovendien ook geschikt voor themafeesten.

25november
2017

Arno van der Heyden met ‘ Heksenjacht’

zaterdag 25 november 2017 – 20:00

heksenjacht_affiche_mail-241x300
Melancholeuke liedjes en Bijzondere Verhalen

Er gonst iets in de straten....

Arno van der Heyden komt langs met zijn crew om een heuse speelfilm te draaien. Hij gaat op zoek naar de mooiste locaties in de omgeving. Lokale helden spelen de hoofdrol in de reconstructie van de waargebeurde en mysterieuze geschiedenis van ‘De Heks van…’

In deze vrijwel vergeten geschiedenis wil de woedende bevolking de heks op de brandstapel gooien. Op dat moment echter verschijnt de held van het verhaal ten tonele… en dat blijkt Arno zelf te zijn.

Dit vurige verhaal wordt met hart en ziel verteld en omlijst met passievolle liedjes. Intiem cabaret met verrassende beelden. U bent getuige én onderdeel van de productie van ‘Heksenjacht’. Met camerawerk van de Russische Pjotr Wiese, composities van de hand van de nuchtere Drentse Bas Mulder en onder de meedogenloze regie van art-director en hoofdrolspeler Arno van der Heyden. Cut!

09december
2017

Jankfoddekoar ‘Tûzen Triennen’

zaterdag 09 december 2017 – 20:00

image-2017-03-02-4-800x600Tûzen Triennen fan Britsum is ferneamd om har unike teksten. In tal fodden skriuwt dy op bekende melodyen. Somtiden brûke wy itselde tema as by it orizjineel. Mar meastal jouwe wy der in eigen draai oan, mei in ûnderwerp dat better past by it libben en de leafde fan froulju.

16december
2017

Ho Ho Krystrevue

zaterdag 16 december 2017 – 20:00

hoho

Inez Timmer, Tseard en Douwe Nauta en Remko Hoitsma onthalen u 90 minuten lang op een mix van bekende kerstliedjes, in close harmony, swing, country en rock & roll. Daartussen kerstverhalen, vrolijke nostalgie en bonte kerstsurprises met een kruimeltje bezinning.

Heel bijzonder is de samenwerking met Douwe Nauta, -ja inderdaad de zoon van, getalenteerd jazzviolist, drummer en pianist, wiens swingende begeleiding uitstekend past bij de jazzy interpretatie van Amerikaanse kerstevergreens door zangeres Inez Timmer. Dat multi-instrumentale zit in de familie Nauta; vader en zoon beheersen samen zo’n zeven instrumenten, daarnaast componeren en arrangeren ze beide. Remko Hoitsma neemt de piano- en gitaarbegeleiding voor zijn muzikale rekening en verrijkt  het zangkwartet met zijn bassige stem.

Kom en geniet van White Christmas, Jingle Bells, Rudolph the Rednosed Reindeer, speciaal voor deze kerstrevue in een nieuw en swingend jasje gestoken.

“HO HO HO De Krystrevu” is een vrolijke, interactieve avond met veel muziek, sketches

en heerlijke wintertintelende verhalen.

22december
2017

Pubquiz met een optreden van Weima/vdWerf

vrijdag 22 december 2017 – 17:00

twa yn ien

Pubquiz o.l.v. Jelle King en een optreden van Weima/vdWerf.
Het duo, bestaande uit Reinout Weima & Anno van der Werf, speelt al 20 jaar samen en heeft inmiddels al ruim 2.000 optredens achter zich. Ze spelen 60 jaar muziekhistorie in de stijlen pop, soul, blues en rock ‘n roll, beheersen de truc en weten wat te doen met publiek: een volledig kloppend duo qua muziek, beeld, spel en energie, zonder al teveel poespas. Dit heeft zijn weerslag op publiek die zij ‘on the road’ mogen begroeten.

14januari
2018

Kom en Sjong

zondag 14 januari 2018 – 15:00

trio-zangers

‘Kinne jo sjonge, sjong dan mei’. Samen zingen we Friestalige en Nederlandstalige liedjes uit een tekstboekje, dat speciaal voor ‘Kom en Sjong’ is samengesteld. Het varieert van ‘De Wâldsang’ tot ‘Het kleine café aan de haven’. De oude boekjes kunt u weer gebruiken. Mocht u geen boekje meer hebben, er zijn nieuwe te koop voor €3,

10februari
2018

Noflike Jûn 2018

zaterdag 10 februari 2018 – 19:30

3d-kleurrijke-muziek-vector-achtergrond_73435-626x272

Noflike Jûn’ is een evenement dat georganiseerd wordt onder de vleugels van de Culturele Commissie van It Maskelyn, dit jaar alweer de zevende editie. Het motto luidt ‘VOOR EN DOOR IEDEREEN’. Amateur artiesten bezorgen de bezoekers op vrijwillige basis een prachtig afwisselend straatfestival onder dak en staan garant voor een gezellige avond voor jong en oud. Zang, dans, toneel, muziek en andere culturele uitingen zullen op diverse podia afwisselend de revue passeren.

14februari
2018

Expositie Rein de Vries

woensdag 14 februari 2018 - dinsdag 20 maart 2018 – 00:00

O-Return-of-the-American-windmill-70x140-oil-linen-2013

Rein de Vries maakt tekeningen/ontwerpen van andere vormen van energiewinning en vervoer. En vind het van belang ideeën te leveren voor een toekomstige wereld waarin men geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen. Maar hij heeft ook plezier in het maken van landschappen of portretten.

Openingstijden: Maandag t/m donderdag 9.00-12.00, 13.00-17.00, 19.00-23.00 uur. Vrijdag,zaterdag en zondag alleen bij activiteiten geopend. info 0511-472126.

03maart
2018

Amsterdams Allooi met ‘Johnny ontmoet Shaffy’

zaterdag 03 maart 2018 – 20:00

Johnny-ontmoet-Shaffy-1-mzfwvbyuue93pwgh5ruheanv9mlfg3owrk6x6phm7m

Op een verrukkelijke muzikale reis door twee levens, soms groots, soms heel klein, struikelen we over de verschillen, overeenkomsten en ontroerende paradoxen. Johnny en Shaffy, niet voor het eerst samen in één theater, wel voor het eerst een ontmoeting op een dieper menselijk niveau, los van sterrenstatus bekeken vanuit het heden.

15maart
2018

Lezing door Gerhild van Rooij over de beelden in Hurdegaryp

donderdag 15 maart 2018 – 20:00

De boat fan foarhinne, Hurdegarypfoto Hanshan Roebers
Het verhaal achter de beelden in Hurdegaryp

In Hurdegaryp en aan de grenzen daarvan, staan, liggen, drijven en hangen heel verschillende beelden, reliëfs. Achter al die kunstwerken zit een verhaal dat Gerhild van Rooij graag met u deelt. Zij vertelt over de symbolische betekenis, de ontstaansgeschiedenis en de periode waarin het werk ontstond en over de kunstenaar. De meeste werken in de openbare ruimte zijn van de gemeenschap. Ze markeren deels historische, gebeurtenissen en locaties. Van Rooij is geboeid door de artistieke en (kunst)historische achtergronden van kunst en erfgoed en belicht dat als auteur en spreker voor musea, culturele instellingen en festivals. Zij is tevens beeldend kunstenaar en artistiek leider van Galerie bloemrijk Vertrouwen (GBV) in Aldtsjerk en gaf van daaruit voor diverse gezelschappen en verenigingen rondleidingen op maat langs kunst en erfgoed in de dorpen van Tytsjerksteradiel waaronder Hurdegaryp. Zij interviewde de meeste kunstenaars op hun atelier en volgde hun werk. Ze vertelt met passie over de unica die Hurdegaryp iets eigens geven:  De boat fan foarhinne, Spelende kinderen, De Foarrmanderij, Het Poepekrús, De Fjouwer Tinzen, De kei als monument en het bakkersreliëf (particulier). Deze werken zijn uitgevoerd in Belgisch hardsteen, beton en staal, eikenhout, cortenstaal en hardsteen, of rode bakstenen en gemaakt door de in Friesland werkende kunstenaars of vormgevers, David van Kampen, Gerlof Hamersma, Hanshan Roebers, Jan Roos en Frans Ram, die allemaal op hun eigen manier in opdracht iets hebben verbeeld dat bij Hurdegaryp hoort.

24maart
2018

Lassie ToverRock 2018 (onder voorbehoud)

zaterdag 24 maart 2018 – 00:00

Lassie ToverRock is een jaarlijks terugkerend muziekfestival da gehouden wordt in It Maskelyn in Hurdegaryp. Met een brede programmering, verdeeld over diverse zalen, bieden we voor iedereen een onvergetelijke avond. Met regionale, nationale en internationale artiesten in de genres pop,rock danze, techno, hiphop en ska.

21april
2018

‘Frisicana’ met Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens

zaterdag 21 april 2018 – 00:00

Easterwierrum, Piter Wilkens, Gurbe Douwstra en Marcel Smit.

Frisicana is de naam van het nieuwe programma wat ik het komend theaterseizoen op de planken ga zetten met mijn muzikale vrienden Gurbe Douwstra en Piter Wilkens. Nieuwe liedjes, meer instrumenten, en alles refererend aan het muziekgenre waar wij alle drie zo veel inspiratie uit halen, Americana.

Regelmatig worden in It Maskelyn in Hurdegaryp evenementen georganiseerd. Van muziek, dans, theater tot een gezellige spelletjesmiddag: er is voor iedereen genoeg te beleven! Heeft u suggesties of wilt u eens meedenken met de culturele commissie van It Maskelyn? Neem dan eens contact op!

 Bekijk evenementen uit het verleden